Diş Protezi

image

Diş Protezi

Ağızda çeşitli sebeplerle (çürük, dişeti hastalığı vb.) dişlerin kaybedilmesi sonucu bozulmuş olan estetik ve çiğneme fonksiyonunun biouyumlu materyallerle yerine koyma işlemine protez denir. Ayrıca diş kaybı olmaksızın tamamen estetik amaçlı da yapılabilmektedir.

Esasen iki kısma ayrılır;

Hareketli protezler ve sabit protezler.

Hareketli protezler kişinin kendinin çıkarıp takabildiği protezlerdir. Büyük dişsiz alanlarda kullanılması için yeterli destek sağlayamayacak sağlıklı dişlerin olmaması durumunda yapılır. Bu tarz kişilerde istenildiği taktirde implant tedavisi eğer uygulanabilir durumda ve sabit protez yapılması da kararlaştırılabilir.

Sabit protezler ise yeterli diş desteği olan kişilerde sağlam dişlerden destek alınarak kişinin eksik dişlerinin giderilmesi için yapılan tedavilerdir. Bu dişleri kişi kendisi çıkaramaz sadece hekim çıkarabilir.

Avantajları nedir?

Eksik dişler tamamlandığı için estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonları yerine getirilir.

Neden yapılır?

Eksik dişlerin yerine yenilerinin yapılması, çiğneme fonksiyonlarının düzeltilmesi, konuşma fonksiyonunun iyileştirilmesi ve estetiğin sağlanıp kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlamak amacıyla yapılır.

Tedavi Süresi

Genelde 1 veya 2 hafta sürebilir.